ΚΑΒΑΦΗΣ

Έχω κάνει μέσα σε δεκαπέντε χρόνια τρεις ενότητες έργων πάνω στην ποίηση του Καβάφη.

Τα έργα  του 2005 ακολουθούν τους στίχους του ποιήματος «Ιθάκη» και εκφράζουν τις αισθήσεις και τα συναισθήματα στη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής προς την Ιθάκη. Είναι λάδια σε ξύλο: δεκατρείς εικόνες ενός ξύλινου τέμπλου. Στο ξεκίνημα ο Νείλος, μετά οι φόβοι μπρος στους εχθρούς και το άγνωστο, η αγάπη προς τη Μητέρα, οι πολύτιμε ς πραμάτειες, οι ηδονές κι ο έρως, τα καφενεία και οι σοφοί της Ανατολής, η άφιξη στο νησί, ο γύρος του τέλους πάνω από τον φάρο της Αλεξάνδρειας, Ιθάκη είναι το ωραίο ταξίδι…

Τα 24 έργα του 2014 σε λεπτό χαρτόνι με κείμενα και σχέδια είναι  ουσιαστικά 24 σελίδες ενός χειρόγραφου βιβλίου με γράμματα και μινιατούρες, που αποτελούν «Καρτέλες Τεκμηρίωσης» πάνω σε 24 ιστορικά ποιήματα του Καβάφη. Σε αυτά αναδεικνύεται ως κόκκινο νήμα το θέμα της πολιτικής εξουσίας στους Πτολεμαίους , τους Ρωμαίους, τους Σελευκίδες μέχρι και τους Βυζαντινούς. Στην κάθε καρτέλα είναι γραμμένο το ποίημα και αποσπάσματα μελετητών του Καβάφη, είναι ζωγραφισμένο το πορτρέτο του «ήρωα» και σχέδιο εμπνευσμένο από το «δράμα» που ξετυλίγει ο Καβάφης στο κάθε ποίημα του. Στα τελευταία ποιήματα διακρίνονται οι φανατικοί «τα φαιά φορούντες» γύρω στο 400μ.Χ. Αυτή η σειρά έργων εκτέθηκε το 2017 στην Αίγυπτο, στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο των 14ων Καβαφείων.

Τα έργα του 2019 βασίζονται στη δουλειά του 2014. Είναι Μεγάλα Πορτρέτα,  έτοιμα να στηθούν στο αίθριο μιας έπαυλης των αλεξανδρινών χρόνων…Τα Μεγάλα Πορτρέτα, ζωγραφισμένα με γκουάς, περιβάλλονται από σύμβολα και γεωμετρικά σχήματα. Ο πρώτος κύκλος, με τους Ρωμαίους αυτοκράτορες και τους Πτολεμαίους, κινείται  κυρίως στην Αλεξάνδρεια και αναδεικνύει τις εσωτερικές διαμάχες των ηρώων: Ιούλιος Καίσαρας, Αντώνιος, Κλεοπάτρα, Καισαρίων, Οκτάβιος, Νέρων και Γάλβας, ο Ρωμαίος στρατηγός Πομπήιος. Ο δεύτερος είναι ο κύκλος των Σελευκιδών, που κινείται γύρω από την Αντιόχεια και όπου κυριαρχεί ο προβληματισμός για  ποιά πρέπει να είναι η στάση απέναντι στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία: Αντίοχος Γ΄ της Συρίας, Αντίοχος ο Επιφανής, Δημήτριος Σωτήρ που αντιστάθηκε και ξέφυγε από τη φυλακή των Ρωμαίων, Βάλας, Μιθριδάτης, Αντίοχος Κομμαγηνής που εξυμνήθηκε από τον Καβάφη ως «ελληνικός». Τέλος, το πορτρέτο του Καβάφη.

Και οι τρεις παραπάνω ενότητες έργων για τον Καβάφη εκτέθηκαν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2019 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.