ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΜΑΤΑΡΟΑ

To έργο (2010-2012) είναι μία φρίζα- ένα τετράπτυχο ζωγραφισμένο με λάδια σε μουσαμά ί και έχει συνολική διάσταση 8,40Χ 1,00 μ.. Αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία ξεκινώντας από το 1945 και φτάνει στο σήμερα, ενώ ταυτόχρονα οι τέσσερις εικόνες του συνομιλούν με τέσσερα ποιητικά κείμενα του μεγάλου Έλληνα υπερρεαλιστή Ανδρέα Εμπειρίκου. Θέλησα να ζωγραφίσω ένα έπος. Αρχίζω με την «κιβωτό» του Μεγάλου Ανατολικού που αναμειγνύεται μέσα στο έργο μου με το ελπιδοφόρο ταξίδι, το 1945, των Ελλήνων, κυρίως αριστερών, διανοουμένων με το οπλιταγωγό πλοίο Ματαρόα προς το Παρίσι, ενώ στην Ελλάδα σε λίγο θα ξεσπάσει ο Εμφύλιος. Συνεχίζω με την δεκαετία του ‘ 50 και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη σε συνδυασμό με το κείμενο του Εμπειρίκου «Σαλτιμπάγκοι στα πέριξ του Παρισιού»: Στο Παρίσι, δίπλα στο Σηκουάνα γνωστοί υπερρεαλιστές, ο Εμπειρίκος, ο Εγγονόπουλος, ο Μπρετόν κι η Ντόρα Μαάρ συνομιλούν με τον Πικάσσο, ενώ μπρος τους στέκει αιμάσσον το πορτρέτο του μόλις εκτελεσμένου Μπελογιάννη. Η Τρίτη εικόνα, που ξετυλίγεται στη Βενετία μπρος στο Γκραν Κανάλε και τον λαμπερό ουρανό της, αφιερώνεται στις εξεγέρσεις της νεολαίας του ΄68 μέχρι το 1974 σε συνδυασμό με το ιδεολογικό μανιφέστο του Εμπειρίκου, την Οκτάνα. Δίπλα θρηνεί η τραγική μάνα της Κύπρου. Τελειώνω με την τέταρτη εικόνα, όπου η σκηνή μέσα στις τελευταίες δεκαετίες στην Αθήνα με την Πίνα Μπάους στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, μέχρι τη σημερινή κρίση σε συνδυασμό με το κείμενο του Εμπειρίκου «Πολλές φορές τη νύχτα»: δίπλα στον απελπισμένο που κουβαλά στον ώμο το γδαρμένο ζώο, ο Λούσιαν Φρόιντ, γέρος και γυμνός, συνεχίζει ακάθεκτος να ζωγραφίζει την αλήθεια.
Το τετράπτυχο συνοδεύουν 15 πορτρέτα ταξιδευτών του Ματαρόα το 1945 προς στο Παρίσι: Κώστας Αξελός, Κορνήλιος Καστοριάδης, Μιμίκα Κρανάκη, Ιάννης Ξενάκης, Νίκος Σβορώνος, Μέμος Μακρής, Νίκος Χατζημιχάλης, Κώστας Κουλεντιανός, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Μάτση Χατζηλαζάρου, Άννα Κινδύνη, Αριστομένης Προβελέγγιος, Μάνος Ζαχαρίας, Κώστας Παπαϊωάννου. Τέλος, η Μέλπω Αξιώτη (πήγε αργότερα).
Το τετράπτυχο, που εκτέθηκε πρώτα στο Ίδρυμα Κακογιάννη και μετά στο ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει και σεDVD με κείμενο και μουσική.