Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ!

Η αποκάλυψη της παλαιότερης αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για το Μακεδονικό, έβγαλε στην επιφάνεια το σχέδιο που κατέστρωσε ο νυν αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπονόμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτή κατάφερε το φθινόπωρο του 2018 να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και τη δημοσιονομική επιτήρηση. Στόχος του, να μην ξεκινήσει η ανάκαμψη και να αναιρεθεί η σημασία των πρώτων μέτρων λαϊκής ανακούφισης.

Αφού επί 3,5 χρόνια απέτυχαν οι προσπάθειες της ΝΔ για ανατροπή της κυβέρνησης με την τακτική της «αριστερής παρένθεσης», επινοήθηκε η  ανειλικρινής και ύπουλη καμπάνια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που έκρυβε την πραγματικότητα χρόνων, αποσιωπούσε το γεγονός ότι ποτέ προηγουμένως δεν είχε τεθεί ζήτημα συνταγματικής κατοχύρωσης του σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, ποτέ δεν γίνονταν δεκτό από την άλλη πλευρά το erga omnes. Ούτε η νέα όξυνση των ελληνοτουρκικών και οι πρόσφατες ξανά απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας – γεγονότα που ανέδειξαν την ιδιαίτερη σημασία της φιλειρηνικής πολιτικής στα βόρεια σύνορά μας και γενικότερα στα Βαλκάνια και τις χώρες της Μεσογείου- δεν έβαλαν φραγμό στην εθνικιστική και οπισθοδρομική για το μέλλον της χώρας πολιτική της ΝΔ.

Η Δεξιά στην Ελλάδα πάντα ακολούθησε μια συντηρητική αλλά και βαθιά διασπαστική πολιτική: παλιότερα με την πολιτική του αντικομμουνισμού απέναντι στην Αριστερά αλλά και τον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο, αργότερα με την υπονόμευση της δημοκρατικής οργάνωσης των κοινωνικών θεσμών και της παραγωγής. Σήμερα προωθεί ένα ρεβανσιστικό πρόγραμμα εναντίον όσων πρόλαβε να φτιάξει ή να ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό της στόχο να επιβάλει μια βίαιη μονεταριστική ανάπτυξη σε βάρος των συλλογικών δομών και του παραγωγικού ιστού της κοινωνίας.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε μόνο σκοπό να φιμώσει δημοκρατικά στόματα, αλλά και να καταλύσει δημοκρατικές δομές στη δημόσια πληροφόρηση. Αντίστοιχα, η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων, η απόλυση συμβασιούχων και υπονόμευση πολιτιστικών δομών σε δημόσια μουσεία και δήμους, δεν ήταν μόνο μέτρα για τη μείωση εξόδων, αλλά συστατικά της διαλυτικής αντίληψης της Δεξιάς σχετικά με τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, που στηρίζουν στοιχειωδώς την κοινωνία. Τώρα προεκλογικά ο  Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι επιδιώκει την επαναφορά του κανόνα 1/5 (μία πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις) για το Δημόσιο, εφόσον κερδίσει στις εκλογές. Περιττό να εξηγήσει κανείς, ότι η αρχή του 1/5 είναι το όχημα για την οπισθοδρόμηση της υγείας, της παιδείας, αλλά και του πολιτισμού και της χωροταξίας.

Θέλω να θυμίσω ότι το κλείσιμο επί Σαμαρά του Οργανισμού Αθήνας και της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων είχε σοβαρές επιπτώσεις για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Αθήνας. Μία από αυτές ήταν ότι σταμάτησε το σχέδιο ενοποίησης του Κέντρου της πόλης με την Ακαδημία Πλάτωνος, έργο με γενικότερη προοπτική και σημασία για τις δυτικές υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας. Το 2018 συγκροτήθηκε η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. που στοχεύει σε απαραίτητες αναπλάσεις στην πόλη, που αποτελούσαν αιτήματα πολιτών και επιστημονικών φορέων επί πολλά χρόνια. Είναι έργα που δένουν την καθημερινή ζωή της πόλης με μιαν ανάπτυξη που σέβεται και φροντίζει τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, όπως έγινε και με τη σωτηρία των αρχαίων του μετρό της Θεσσαλονίκης και την διασφάλιση του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό. Διορθώνοντας λάθη και παραλήψεις, η πορεία ανόρθωσης της χώρας πρέπει να συνεχιστεί, βάζοντας φραγμό στην επάνοδο της Δεξιάς και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ

Η Εφημερίδα των Συντακτών, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2019